Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
Kategóriák / Termékek

A probiotikumok javítják a hangulatot és a kognitív funkciókat

A probiotikumok javítják a hangulatot és a kognitív funkciókat
Az oly sokat emlegetett probiotikumok többet tesznek annál, mint hogy javítják a bélrendszer egészségét. Közvetetten pozitív hatással vannak az agyra nézve is, így a kognitív funkciókra (figyelem, megfigyelőképesség, érzékelés-észlelés, emlékezet) is befolyással van.

A kutatások azt mutatják, hogy a bél és az agy összekapcsolódik, ezt a partnerséget bél-agy tengelynek nevezik. A kettő biokémiai jelátvitel révén kapcsolódik az emésztőrendszer idegrendszere, az úgynevezett enterális idegrendszer és a központi idegrendszer között, amely magában foglalja az agyat is. Az agy és a bél közötti elsődleges információs kapcsolat a vagus ideg, ami a test leghosszabb idege.

 

 

Éppen ezért nevezik a bélrendszert "második agynak", mert sok olyan ingerületátvivő (neurotranszmittert) anyagot  termel, mint az agy, például szerotonint, dopamint és gamma-amino-vajsavat, amelyek mindegyike kulcsszerepet játszik a hangulat szabályozásában. 

Ami a bélrendszert érinti, az gyakran az agyat érinti, és fordítva? 

Amikor az agy bajt érzékel – a harcolj vagy menekülj reakciót –, figyelmeztető jeleket küld a bélrendszernek, ezért a stresszes események emésztési problémákat, például gyomorfájdalmat okozhatnak. A másik oldalon a gyomor-bélrendszeri problémák, például az irritábilis bél szindróma (IBS), a Crohn-betegség vagy a krónikus székrekedés fellángolása szorongást vagy depressziót válthat ki. Mindebből az következik, hogy a bélflóra szabályozása, egyensúlyának fenntartása eszközt jelent az agyi rendellenességek megelőzésére vagy kezelésére.

Hogyan illeszkedhetnek a probiotikumok a bél-agy tengelybe? 

Egyes kutatások azt találták, hogy a probiotikumok javítják a hangulatot és a kognitív funkciókat, valamint csökkenthetik a stresszt és a szorongást. Egy vizsgálatban azok az Alzheimer-kóros betegek, akik 12 héten keresztül négy probiotikus baktériumfajjal kevert tejet ittak, jobb eredményt értek el a kognitív károsodást mérő tesztben, mint azok, akik csak sima tejet fogyasztottak. Ezek az eredmények egyöntetűen arra utalnak, hogy a probiotikumok beépítése az egészséges táplálkozás részeként elősegítheti a kognitív funkciók és a hangulat javulását.

Egy másik kutatásban pedig azok a nők, akik négy héten keresztül naponta kétszer ettek probiotikummal kevert joghurtot, nyugodtabbak voltak, ha dühös és ijedt arcokat mutattak nekik az MRI vizsgálat során. 

Mit tegyünk?

Bár még mindig folynak a kutatások a probiotikumok bél-agy tengelyre gyakorolt pontos hatásáról, de az már biztos, hogy nemcsak az egészségesebb bélrendszert támogatják, de átvitt értelemben az egészségesebb agyat is.

Nincs is más mint előre, így már most tegyen egy apró lépést az egészséges bélrendszere irányába. Olvasson tovább és tudja meg, hogy mi mit tudunk Önnek ajánlani, amivel biztosan el tudja érni a szükséges állapotot. 

Csupán napi egy kapszulával biztos lehet abban, hogy minden szükséges tápanyag bejut a bélrendszerébe, amivel mentális egyensúlyát is támogatja.