Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
Kategóriák / Termékek

Az állandó fáradtság, lemerült energiaszint oka a rossz bélflóra?

Az állandó fáradtság, lemerült energiaszint oka a rossz bélflóra?
Mindennap felébred, megreggelizik, és elkezdi a napot. Ehhez kell egy adag koffein vagy esetleg több, és valahogy majd csak eltelik a nap anélkül, hogy elaludt volna. Van amikor a napi rutin beválik, de nem biztos, hogy mindig elérjük az optimális energiaszintet. Bekövetkezhet az a pont, amikor olyan szintű fáradtságtól vagy kimerültségtől szenvedhet, amelyet nem lehet lerázni egy nagy adag kávéval.

A probléma a zsigerekben rejlik.
Azt már tudjuk, hogy bélrendszerünk szoros összefüggésbe hozható általános jólétünkkel. A bél-agy tengely közötti kapcsolat hangulatunkat és gondolkodásunkat is befolyásolhatja. Mi a helyzet az energiaszinttel? Azok akik mindennapjaikat alacsonyabb energiával és fáradékonyabban élik, változások tapasztalhatók bélflórájuk állapotában. A bélben található mikroorganizmusoknak kiemelkedő szerepük van az étel megemésztésében és a tápanyagok felszívódásában. Ezek nem megfelelő egyensúlya irritációt és gyulladást válthat ki a gyomor-bél traktusban, ami pedig befolyásolhatja alvási ciklusunkat is.

 

Bélflóra és a fáradtság

Az alacsony energiaszint további következménye, hogy vírusfertőzéssel vagy influenzaszerű betegséggel járhat. A kutatók azt feltételezik, hogy bárminemű változás hatással van a bélrendszerre, akár fertőzésről, akár stresszforrásról van szó, a mikrobiális közösségben felborul az egyensúly, és a bélben élő jótékony baktériumokról kórokozókra változhat. Ilyen az igen gyakori E. coli, amelynek felbukkanása gyomor-bélrendszeri problémát okoz. 

A mikrobiom ezen változásaiban részt vevő egyéb baktériumok közé tartozik még Enterococcus és a Streptococcus. A Proteus baktériumok, amelyek húgyúti fertőzéseket, sebfertőzéseket és agyhártyagyulladást okoznak, szintén nagymértékben jelen vannak azoknál, akik nagyfokú fáradtsággal küzdenek. 

Kapcsolat a bélgyulladás és a fáradtság között

Az említett baktériumok beindítják a bélnyálkahártyát és az immunrendszert, ezzel pedig beindul a fertőzésveszély leküzdésének folyamata, ami által gyulladásos környezetet teremtenek a bélben. Hasonlóan ahhoz, amikor valaki kimerültnek érezheti magát a megfázás vagy influenza alatt, a szervezet csökkentett üzemmódban működik, hogy energiát takarítson meg. Ám míg az influenza miatt, bár érezhetjük úgy, hogy átment rajtunk egy úthenger, egy hét alatt újra erőre kapunk. Ezzel szemben a krónikus bélgyulladás esetében a háttérben húzódó ok gyakran felderítetlen marad, míg a fáradtság hónapig, sők akár évekig is tarthat. 

A problémára adott magyarázat az, hogy a bélből származó gyulladás folyamatosan irritálja a védelmező nyálkahártyát, azonban hasonlóan egy várfalhoz, amely az állandó támadások miatt lassan összeomlik, a bélnyálkahártya általában távol tartja a betolakodókat, de idővel a végtelen támadások hatására végleg összeomolhat. Az ördögi kör folyamatos gyulladásos reakciót vált ki az immunrendszerből, és ez az oka, ami sok embernél hozzájárul a fáradtság és a kimerültség általános érzéséhez.

Útravalóul 

Bár továbbra is gyerekcipőben jár a bélflórával foglalkozó tudományág, de azt tudjuk, elnézve komplexitását és az egész testre gyakorolt hatását, hogy bizonyosan van némi kapcsolat a bélrendszer egészsége és a fáradtság között. Ez újabb okot ad arra, hogy bélrendszerünk egészségének megtartása a mindennapok részévé váljon.

Le tudunk venni egy terhet válláról, csak olvasson tovább, hogy megtudja, milyen készítménnyel lehet bélrendszere egészséges, amitől Ön kicsattan az energiától. Biztos lehet abban, hogy napi 1 kapszulával messziről el fogja kerülni a tavaszi, téli és bármilyen évszakos fáradtság. 

Kattintson a részletekért, és ismerkedjen meg a termékkel!