Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
Kategóriák / Termékek

Hogyan javíthatja a testmozgás a bélrendszer egészségét?

Hogyan javíthatja a testmozgás a bélrendszer egészségét?
Bár a kutatók csak most kezdik igazán megérteni, hogy a bélflóra sokfélesége milyen hatással van egészségünkre. Az azonban már most biztos, hogy ha változatos és egészséges a bél mikrobiomja, segítik az emésztést, szabályozzák az immunrendszerünket, segítenek megvédeni bizonyos betegségekkel szemben, javítják a hangulatot. Ezen kívül a bélrendszer egészsége és a bélbaktériumok befolyásolják a sportteljesítményét, fizikai képességeit.

Hogyan befolyásolja mindezt a testmozgás? 

Aktív testmozgás közben sok minden történik – több oxigén jut az agyunkba és a véráramba, testhőmérsékletünk megemelkedik, jobb lesz a véráramlás. A testedzés optimális állapotot idéz elő a bélrendszerben lévő baktériumok virágzásához és pozitív változásaihoz. Ez egy kétirányú utca, mert ezek a mikroorganizmusok a sportteljesítményét is befolyásolhatják.

 

A legtöbb baktérium szimbiotikus kapcsolatban áll a testünkkel, ami azt jelenti, hogy támogatják a működését, a mikroorganizmusok épségét és növekedését. Mindazonáltal a testmozgás növelheti a Lactobacillus baktériumok számát, amely segít az irritábilis bél szindróma és a hasmenés tüneteinek enyhítésében. Mindez tehá azt jelenti, hogy a rendszeres testmozgás az egyik módja annak, hogy a bél gát funkciója erősödjön és csökkenjen a gyulladás az egészség javítása érdekében. 

 

Módszerek, hogy a bélbarát testmozgás rutin legyen 

1. Koncentráljon a kardióra

Minden mozgás jó mozgás. Vannak azonban az aerob gyakorlatok, mint a futás, az evezés vagy az úszás olyan intenzív mozgásforma, amely során előáll a test és egyben a bélflóra számára is optimális állapot. 

 

2. Legyen következetes

A jó mikrobák termelődésének fenntartásához a bélrendszerben folytatnia kell a testmozgást, és az általános életmód részévé kell tennie. A testmozgás megkezdésével a bélflóra állapota pozitív irányba fordul, de az edzések abbahagyásával az eredeti állapotba tér vissza. Ugyanúgy, mint az állóképesség javulása, amely ismét alábbhagy a mozgás befejeztével. 

3. Kezdje kicsiben

Ne pattanjon fel a kanapéról és azonnal induljon lefutni a maratont. Mindezt fontos észben tartani, ha nem akar sérüléseket szenvedni, és tartós szokássá szeretné alakítani a mozgást.  

4. Menjen ki a szabadba

A szabadban végzett testmozgás során a levegőben található baktériumok szintén nagyon változatos közösségét lélegezzük be. Kutatások már bebizonyították, hogy a szabadban, az erdőben, növények és virágok között vagy éppen a koszban játszó gyerekeknek gazdagabb, változatosabb a bélflórája. Nincs ez másként a felnőttek esetében sem.  

 

5. Ne felejtse el a táplálkozást

A naponta tányérunkra kerülő ételek minősége és tartalma pont ugyanolyan hatással van a bélrendszerére, mint a pontosan kialakított edzésprogram. Vegye figyelembe, a bélflóra szereti a fermentált ételeket, amelyek tele vannak értékes és tápláló baktériumokkal. Továbbá a mikrobiom erősítésére és sokszínűségének megtartására a kutatók hetente 30 féle növény fogyasztását szorgalmazzák. 

 

Végezetül pedig…

A mozgás szükséges, a mozgás fontos, de tudjuk, hogy nem mindig úgy jönnek össze a mindennapok, hogy a tervezett edzés meg is valósuljon. Ne csak és kizárólag ettől tegye függővé bélrendszere épségét és egészségét! 

Támogassa nap mint nap, amit már napi 1 kapszulával el tud érni. Nézze meg, hogy mi az ajánlatunk az Ön számára, és mivel tudja bélflóráját egészségessé és igazán burjánzóvá tenni.