Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
Kategóriák / Termékek
Natur tanya aktív B12-mátrix 30 db
2.985 Ft
Menny.:db

Natur tanya aktív B12-mátrix 30 db

2.985 Ft
Menny.:db
Termékünk 2 féle, bioaktív és fermentált B12-vitamint koncentrál rágótabletta formában, természetes és rendkívül finom vadcseresznye ízben. A magas hatóanyagtartalmú, adagonként 1000 mcg B12-vitamin, metilkobalaminnal és baktérium fermentációval előállított adenozilkobalaminnal készül. Különösen ajánlott fáradtság, hangulatingadozás, feledékenység, koncentrációvesztés esetén, az immunrendszer, a szív és érrendszer támogatásához. Rendeld meg most!
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Gyártó: Prob-Vital
Szállítási díj: 990 Ft
Várható szállítás: 2024. április 16.

Leírás

 • A FÁRADTSÁG ÉS A KIFÁRADÁS CSÖKKENTÉSÉHEZ
 • AZ IDEGRENDSZER NORMÁL MŰKÖDÉSÉHEZ
 • A NORMÁL PSZICHOLÓGIAI FUNKCIÓ FENNTARTÁSÁHOZ
 • AZ IMMUNRENDSZER EGÉSZSÉGES MŰKÖDÉSÉHEZ
 • A NORMÁL VÖRÖSVÉRSEJT-KÉPZŐDÉSHEZ
 • A NORMÁL HOMOCISZTEIN ANYAGCSERÉHEZ
 • AZ EGÉSZSÉGES SEJTOSZTÓDÁSHOZ
 • A NORMÁL ANYAGCSERE FOLYAMATOK ÉRDEKÉBEN
 • 1000 MCG BIOAKTÍV ÉS FERMENTÁLT B12-VITAMIN
 • VEGÁN RÁGÓTABLETTA
 • NEM TARTALMAZ MESTERSÉGES TARTÓSÍTÓSZERT, AROMÁT, SZÍNEZÉKET ÉS ÉDESÍTŐSZERT
 • TERMÉSZETES VADCSERESZNYE ÍZ
 • TERMÉSZETES SZTÉVIA ÉDESÍTŐSZER

ÉRDEKESSÉGEK A B12-VITAMINNAL KAPCSOLATBAN 

A B12 aktivitással rendelkező vegyületeket együttesen kobalaminoknak nevezzük, kobalt tartalmuk miatt.

 • A B12-vitamin két metabolikusan aktív és legjobban hasznosuló formája a metilkobalamin és az adenozilkobalamin (más néven: 5’-deoxiadenozilkobalamin).
 • A B12-vitamin másik két formája az inaktív hidroxikobalamin és a cianokobalamin. Ezeknek a formák csak több lépcsős átalakítással lesznek biológiailag aktívak a szervezetben, ezért alacsony a biohasznosulásuk.
 • Fontos tudni, hogy a két aktív forma teljesen eltérő funkciókat lát el a szervezetben. A metilkobalamin a sejtplazmában, az adenozilkobalamin a mitokondriumban aktív.
 • A legjobb eredmények érdekében a metilkobalamint adenozilkobalaminnal kell kombinálni. A sejtekben az adenozilkobalaminra és a metilkobalaminra is szükség van, amelyek könnyen átalakíthatók egymásba.
TERMÉKÜNK KIZÁRÓLAG TERMÉSZETES FORMÁBAN ELŐFORDULÓ, BIOAKTÍV METILKOBALAMINT ÉS ADENOZILKOBALAMINT TARTALMAZ (B12-VITAMIN MÁTRIX).

METILKOBALAMIN - A DNS ÉS IDEGEK B12-JE

A metilkobalamin a B12-vitamin két aktív formájának egyike. Csökkenti a homocisztein szintjét és előállítja a legfontosabb metil-donort, a SAMe-t (S-adenozil-metionin), ami kulcsfontosságú kémiai reakciókhoz. Leginkább a májban, agyban és az idegrendszerben hasznosul. Kifejezett neuroprotektív hatást fejt ki, segíti az idegek regenerálódását, és visszaállítja a lecsökkent neurotranszmittereket a normális szintjeikre.

ADENOZILKOBALAMIN - AZ ENERGIA B12-JE

Az adenozilkobalamin az Ensifer adhaerens baktérium fermentációjával készült B12-vitamin és a B12 mitokondriumokban található aktív formája. Feladata a sejtekben található mitokondriumok támogatása és védelme (erre a metilkobalamin nem képes), továbbá a mielinhüvely kulcsfontosságú összetevője, mely védi az idegsejteket a testben és az agyban, továbbá lehetővé teszi számukra az ingerekre való gyors reagálást.

B12-VITAMIN AZ ÉLELMISZEREKBEN

A B12-vitamin főként állati eredetű élelmiszerekben található meg, de kivételnek számít néhány alga-, élesztő-, és gombafaj. Fontos kiemelni, hogy a növényi források nagyrészt pszeudo B12-vitamint tartalmaznak, amely inaktív és az emberi szervezet nem tud megfelelően felhasználni. A vegán életmód elterjedésével egyre több növényi táplálékot dúsítanak B12-vitaminnal, például reggeliző pelyheket, vagy növényi tejeket. Ezekben az élelmiszerekben többnyire a kevésbé jól felszívódó cianokobalamin forma található meg, ezért vegán életmód esetén érdemes lehet magas biohasznosulással rendelkező étrendkiegészítő használata.

MINEK HATÁSÁRA CSÖKKEN SZERVEZETÜNK B12 SZINTJE?

A B12-vitamin hiányát kifejezetten a vegán életmódot élő emberek problémájának tarják, de vizsgálatok kimutatták, hogy a nyugati világban élő emberek kb. 40%-ának alacsony, vagy határérték közelében van a B12-vitamin szintje. 

 • A modern intenzív földművelés a talajban a B12 termelődéséhez nélkülözhetetlen kobalt elem hiányához vezetett.
 • A B12-vitamin felszívódásához a gyomorban termelődő fehérjére van szükség, ez az intrinzik faktor. Az intrinzik faktor nem termelődik, ha nem optimális a gyomorsav szint és ha a gyomor nyálkahártyája súlyosan károsodott (pl. krónikus gyomorhurut, a gyomor egy részét vagy egészét eltávolító műtét), illetve akkor sem, ha olyan autoimmun betegséggel élünk, ami a gyomorban lévő intrinzik faktort termelő sejteket támadja meg.
 • Mivel a B12-vitamin a vékonybél utolsó szakaszán szívódik fel, ezért ennek a bélszakasznak az eltávolítása, vagy a vékonybél megbetegedései (SIBO, gyulladások) is a vitamin hiányához vezetnek.
 • B12-vitamin csökkenéssel jár a tartósan fennálló stressz és traumák átélése is. Egyrészt mert megváltozik a gyomorsav szintje, másrészt a mellékvesék ilyenkor adrenalint termelnek, amely arra szolgál, hogy rövid ideig tartó energialöketet adjon a személynek. A B12-vitamin elengedhetetlen az adrenalin előállításához, így a vitamin szükséglete tartós stressz esetén megnő.
 • A túlzott alkoholfogyasztás jelentősen csökkenti a B12-vitamin felszívódását, és kimeríti a szervezet raktárait, melynek helyszíne a máj.
 • B12 hiányához vezet a nyugati táplálkozás és életmód, például a magas napi szénhidrát fogyasztás, és a rendszeres cigarettázás is.
 • A B12-vitamin szintjét csökkentik bizonyos gyógyszerek (savlekötők, metformin), és betegségek (H. pylori fertőzés, Crohn, cukorbetegség).
 • A kor előre haladttával a gyomor sósav elválasztása és az intinzik faktor termelése csökkenhet, ami befolyásolja a B12 vitamin felszívódását.

A B12-vitamin felszívódása néhány mikrogramm feletti bevitel esetén jelentősen csökken. Ezek után, az úgynevezett passzív diffúzió kerül előtérbe, ahol viszont a felszívódás hatékonysága mindössze csak ~1%. A felszívódott B12-vitamin mennyisége fokozható, nagy dózisú B12-vitamin szupplementációval, például természetes módon előforduló bioaktív B12-vitamin formákkal.

A B12 vitamin több fronton segít megküzdeni a fáradtsággal és a csökkent koncentrációval: 

 • Egyrészt szerepe van a szervezet energiatermelő folyamataiban, ezért hiánya fáradtságot, és csökkent koncentrációt eredményez. Elsősorban a szénhidrát anyagcserében van jelentősége, de a fehérjék és zsírok anyagcseréjében is részt vesz.
 • Az energiatermelő folyamatok másik nélkülözhetetlen eleme a kiegyensúlyozott oxigénellátás. A B12 vitamin segíti a vörösvértestek működéséhez nélkülözhetetlen hemoglobin előállítását, amely az a fehérje melyet a vörösvértestek használnak az oxigén szállításhoz. Fontos megjegyezni, hogy ez nem azt jelenti, hogy magas dózis szedésével több energiánk lesz, de hiány esetén pótlása normál szintre hozza teljesítőképességünket.
 • A B12 vitamin metilkobalamin formája úgy tűnik hatással van a melatonin képződésre, amely az alvás-ébrenlét ciklusban (cirkadián ritmus) játszik szerepet. A metilkobalamin hatására jobb minőségű alvás, javuló koncentráció, és az alvásidő csökkenéséről számoltak be.

B12-VITAMIN ÉS IDEGRENDSZER

Bár a B12-vitamin elsősorban a vérképzésben betöltött szerepe miatt ismert, de neurotróp vitaminként létfontosságú szerepet játszik mind a perifériás mind a központi idegrendszer normál működésében. Koenzimként számos olyan biokémiai folyamatban is alapvető szerepet játszik, amelyek fenntartják vagy helyreállítják az idegrendszer egészségét. A B12-vitamin részt vesz a mielint előállító oligodendrociták DNS szintézisében és a mielin előállításában. A mielin hüvely egyfajta szigetelőanyagként működik az idegimpulzusokat szállító axonok körül, elősegítve az idegimpulzusok gyors vezetési sebességét. Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6930825/

B12-VITAMIN ÉS PSZICHOLÓGIAI FUNKCIÓ

A B12-vitamin hiány pszichológiai tünetei a mai világban általánossá vált stressz, rossz hangulat, ingerlékenység, vagy akár enyhébb memóriazavar is lehet. Ezeket a nehezen megfogható jeleket tapasztalva nem feltétlenül valamilyen vitaminhiányra gyanakszunk. Válsághelyzettel való megküzdés esetén eleve több B12-vitaminra van szükségünk, legyen az mentális- vagy fizikai stressz. Egy vizsgálat kimutatta, hogy akik több héten keresztül használtak B-vitamin kiegészítést 20%-al jobban viselték a mindennapi stresszt. Illetve több tanulmányban is felfigyeltek arra, hogy depressziós betegek esetében gyakori a B12-vitamin hiány. Ez azzal magyarázható, hogy a vitamin részt vesz az ingerületátvivő anyagok szintézisében, mint a dopamin és szerotonin. Ezek hiánya megzavarhatja a hangulat és az érzelmek szabályozását. Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7688056/ Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36218029/ 

B12-VITAMIN ÉS IMMUNRENDSZER

A B12 egy vízben oldódó vitamin, amely fontos szerepet játszik a DNS, a vörös és fehérvérsejtek létrejöttében, illetve, a fehérjeszintézisben is. A fehérvérsejtek elengedhetetlenek az immunrendszer megfelelő működésében, így a B12 hiányos állapot az immunitás romlásáshoz vezethet. A B12 elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő számban termelődjenek a vörösvértestek, melyek által szállított oxigén nélkül a sejtek és az immunrendszer nem tud megfelelően funkcionálni. Ezen túl a B12 vitamin hiánya a limfociták csökkent számához vezet, és korlátozza a természetes ölősejtek aktivitását. Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8689946/Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257642/

B12-VITAMIN ÉS VÉRSZEGÉNYSÉG/VÉRKÉPZÉS

A vörösvértestek szállítják az oxigén molekulákat a tüdő felől a szervezet sejtjeihez. Ha vörösvértestjeink száma megfogyatkozik, vagy nem képesek ellátni a funkciójukat vérszegénységről beszélhetünk. A megaloblasztos vérszegénység egy speciális típusát pernicious anemiának/vészes vérszegénységnek nevezzük, amit az intrinzik faktor alacsony szintje okoz. Ilyenkor a csontvelőben nagyobb méretű és ovális vörösvérsejtek képződnek, melynek szervezetünk oxigénellátása látja kárát.  Bizonyos esetekben ezek a vörösvértestek hamarabb pusztulnak el, és kevesebb képződik belőlük. Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4953733/ Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28925645/  

B12-VITAMIN ÉS ANYAGCSERE FOLYAMATOK (HOMOCISZTEIN METABOLIZMUS)

Kevesen hallottak a homociszteinről, pedig egy ideje az orvostudomány érdeklődésének középpontjában áll. Röviden megfogalmazva ez az anyagcsere egy köztes terméke, amely más anyagokká (például az egészség szempontjából lényeges S-adenozilmetionin-ná) alakul át. Ezekhez a metabolikus átalakító folyamatokhoz B12-, B6-vitamin és folsav szükséges. Ha ezekből hiány áll fenn a homocisztein felhalmozódik a sejtekben. Az orvosi diagnosztikában a B12-vitamin hiányt a homocisztein magas szintjével is szokták igazolni. A magas homocisztein szint összefüggésben áll az érkárosodással, emiatt magas vérnyomáshoz, szívrohamhoz és stroke-hoz vezethet.  Negatív hatással van a sejtek egészségére, amelyet a demenciával és Alzheimer kórral is összefüggésbe hoznak vizsgálatok. Forrás: https://www.b12-vitamin.com/homocysteine/Forrás: https://foodforthebrain.org/nutrition-for-healthcare-professionals/homocysteine-b-vitamins/Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554408/Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1283514/

B12-VITAMIN ÉS AUTOIMMUN BETEGSÉGEK

Az autoimmun állapot az, amikor az immunrendszer a test egészséges sejtjeit támadja meg. A B12-vitamin hiányban ilyen autoimmun folyamatok is szerepet játszhatnak. A gyomor-bél traktust érintő autoimmun betegségek következtében sérülhet az emésztés szempontjából fontos intrinzik faktor, ami nélkül a B12 vitamin nem képes felszívódni megfelelően. Ez vészes vérszegénységhez vezet, amely leggyakrabban időseknél vagy egyéb autoimmun megbetegedésekben szenvedőknél (pl: Addison-kór, vitiligo) fordulhat elő. A vészes vérszegénységet és a B12-vitaminhiányt az autoimmun- és ízületi betegségek széles spektrumában is megfigyelték (pl:Sjögren szindróma). Forrás: https://acrabstracts.org/abstract/pernicious-anemia-and-vitamin-b-12-deficiency-in-autoimmune-disease-neglecting-the-feet-will-lead-you-astray/

KIKNEK ÉS MIKOR AJÁNLJUK A NATUR TANYA® AKTÍV B12-MÁTRIX TERMÉKET?

- fáradtság, levertség esetén - feledékenység esetén - koncentrációvesztés esetén - várandósság alatt, és kismamáknak, a megnövekedett B12-vitamin szükséglet miatt - túlzott alkoholfogyasztás esetén, hiszen az befolyással lehet a vitamin anyagcseréjére és magas homocisztein szintet eredményezhet - sportolóknak - magas hatóanyagtartalmú folsav/folát szupplementáció esetén, hiszen elfedhetik a B12-vitamin hiány tüneteit - azok számára, akik nem a leggyakrabban használt, szintetikus cianokobalaminnal szeretnék pótolni B12-vitamin szükségletüket - 50 év felett (hiszen a B12-vitamin felszívódása csökkenhet az életkor előrehaladtával) - intrinzik faktor (szállítófehérje) csökkent termelődése esetén - dohányzó személyeknek, hiszen a krónikus dohányzás csökkentheti a szérum B12-vitamin szintet - 6 éves kortól alkalmazható - kiegyensúlyozatlan, egyoldalú táplálkozás esetén Nettó tömeg: 11,84 g (30 db) Adagok száma a termékben: 30 Adagolási javaslat: Napi 1 rágótabletta, a nap bármely szakában. Hosszú távon keresztül is biztonságosan fogyasztható. Adagolási időtartam: Minimum 60 nap, maximum 120 nap.

Hatóanyagok a napi adagban

1 rágótablettában

B12-VITAMIN MÁTRIX B12-vitamin (bioaktív metilkobalaminból és 5’-deoxiadenozilkobalaminból)  

1000 µg (40000%*)

Vadcseresznye gyümölcslé por

140 mg

*NRV: Felnőttek számára javasolt napi beviteli referenciaérték.

 • 500 mcg B12-vitamin (bioaktív metilkobalaminból)
 • 500 mcg B12-vitamin (bioaktív 5’-deoxiadenozilkobalaminból)

A termék gyártója a Jó Gyártási Gyakorlat (GMP) irányelveinek megfelelő, illetve ISO 22000:2018 rendszer szerint tanúsított élelmiszerbiztonsági rendszert tart fent.Összetevők: vadcseresznye (Cerasus avium (L.) Moench.) gyümölcslé por, stabilizátor (eritrit), maltodextrin, metilkobalamin, színtelen bevonat , csomósodást gátló anyag (zsírsavak magnéziumsói), étkezési sav (citromsav), 5’-deoxiadenozilkobalamin, édesítőszer (sztéviából származó szteviol-glikozidok). Tárolás: Száraz, hűvös helyen, gyermekek elől elzárva tartandó! Figyelmeztetés: Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! - A termék 6 éves kortól alkalmazható - A termék alkalmazható vérhígítók alkalmazása esetén - A termék alkalmazható cukorbetegség esetén - A termék alkalmazható terhesség, és szoptatás időszakában OGYÉI ny.sz: 28994/2022

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.